Klikk her for å lese mer om hva et mikrolån er og hva man må tenke gjennom før man tar opp et lite lån uten sikkerhet!

Lån uten sikkerhet: Hva er et mikrolån?

Det er mange situasjoner og hendelser som kan gjøre at man havner i en økonomisk krise – dette kan skje med alle. Dersom det skjer med deg, kan det hjelpe å ta opp et forbrukslån for å løse denne krisen. Les mer her om hva et slikt lån egentlig er, og lær mer om når det eventuelt er lurt å ta opp et forbrukslån, og når det kanskje ikke er den beste idéen.

Slike lån har fått et dårlig rykte, men dette er i stor grad fordi mange ikke vet hvordan de skal håndtere et slikt lån, eller vet når de ikke bør ta opp et lån uten sikkerhet. Dersom man undersøker nøye på forhånd og tenker godt gjennom valget, og ikke minst setter opp en detaljert plan – så kan et slikt lån være en god idé, og det kan hjelpe en ut av en skikkelig krise.

Hva er et lån uten sikkerhet?

Når man tar opp et boliglån så stiller man med boligen i sikkerhet. Det vil si at dersom man ikke klarer å betale tilbake lånet, har banken rett til å kunne selge boligen for å få pengene sine tilbake. I en slik situasjon sier vi at det er et lån med boligen som sikkerhet. Det går også an å ta opp lån uten at noe står som sikkerhet, og det er dette som blir kalt for et forbrukslån.

Ettersom banken ikke har noen sikkerhet, er det mye mer risikabelt for banken å gi ut slike lån. Dette fordi det ikke er så mye de kan gjøre dersom noen ikke betaler tilbake lånet sitt. På grunn av dette må bankene sette høyere renter på slike lån, slik at de kan forsikre seg om at de kommer til å tjene på det og ikke taper penger på å låne ut slike mindre forbrukslån.

Hva er et mikrolån?

Et mikrolån er en underkategori av forbrukslån. De som tilbyr mikrolån, tilbyr det ofte med en grense på kun 10 000 kroner. Ofte må beløpet betales tilbake innen seks måneder. Mikrolån er altså et lån som er av en lavere sum, og som man skal betale tilbake kjapt. Det er en god løsning for akutte økonomiske situasjoner hvor man vet at det vil løse seg og man vil kunne betale beløpet tilbake.

Mikrolån har også enda høyere renter enn vanlige forbrukslån. Dette er fordi banken tar en høy risiko når de låner ut så mange mindre summer ettersom noen kan utnytte systemet og ikke betale tilbake. Mens vanlige forbrukslån normalt ligger på en rente mellom 7 % og 40 %, kan mikrolån ligge på så mye som 1 500 %, dersom man søker om veldig små summer som for eksempel under 5 000 kroner.

Når er det lurt å ta opp et mikrolån?

Det er flere forskjellige situasjoner som kan gjøre at det er gunstig å ta opp et forbrukslån. Den mest vanlige er at man opplever å få en høy og uventet utgift. Dette kan være mye forskjellig – alt fra at et kjæledyr må til dyrlegen, man må ha ny oppvaskmaskin, bilen må på akutt reparasjon eller at man får en høy tannlegeregning. Lån kan også brukes til å samle flere smålån eller nedbetale annen gjeld.

Noe av det viktigste å huske på, er at man kun bør tar opp mikrolån når man vet at man kan betale det tilbake så raskt som mulig. Dette på grunn av de ekstremt høye rentene. Man må derfor vite at det man bruker pengene på er en engangsutgift. Det hjelper ikke å søke om mikrolån for utgifter som man vil få hver måned, for da vil man ikke klare å betale det tilbake.

Hva bør man se etter når man skal velge mikrolån?

Når man skal finne ut hvilket lån som er passer en selv best, er det mye man bør se på og vurdere. Det første man bør gjøre er å se på sin egen økonomi for å finne ut hvor mye man har mulighet til å betale hver måned. Hvert lån uten sikkerhet er individuelt og tilpasset til den enkeltes økonomi. Jo bedre økonomi man har, jo bedre vilkår får man på lånet sitt.

Et godt tips er å søke om flere lån samtidig, slik at man kan sammenligne vilkårene og velge det som passer best. Man bør også se på den effektive renten, samt hvorvidt lånet er fleksibelt eller fast. Til slutt må man selvsagt se på hvor lang tid det vil ta å betale ned lånet. Det er også viktig å forsikre seg om at det er en seriøs aktør som står bak lånet.

Tips til søking av mikrolån:

  • Søk flere samtidig for å sammenligne vilkår
  • Vær sikker på at aktøren er seriøs
  • Beregne hvor lang tilbakebetalingstid man behøver

Dersom man vet at man ikke har kapasitet til å betale tilbake lånet, er det ikke lurt å ta opp lån. Det er heller ikke den beste ideen å ta opp lån for utgifter som ikke er helt nødvendige. Det kan være fristende å ta opp lån for å for eksempel reise på ferie eller kjøpe en dyr veske, men dette er ting som man kan spare til og gjøre på senere tidspunkt.